søndag 1. november 2009

Ysting!

Som de meieriteknologene noen av oss kanskje skal bli, må vi selvfølgelig kunne yste! Og for dere som er ukjent med meieriterminologien; det betyr å lage ost! Torsdag i forrige uke var vi på plass i skolens pilotanlegg for å produsere ost, i løpet av dagen hadde 19 studenter forbrukt 1200 liter melk (med en fettprosent på 2,7 %). Ut av dette skal det rundt regnet bli 120 kg ost. Mye det, tenker du? Vel, med et utbytte på kun 10 % er det ikke det!
Hygiene- og kvalitetskontroll er viktig! Her henter Kathrine ut en prøve (med nyklora hender, selvsagt!) av ystemelka som vi kontrollorer bakterietallet i.

Løpet (som er ensymet som gjør at melka stivner (koagulerer)) er tilsatt og etter 30 min ser det slik ut! Helt utrolig va 75 ml enzym kan gjøre med 300 l melk i løpet av en halvtime! Her sjekker vi om gelen (melka som skal bli til ost) er fast nok! Det var den, så da blir hele gelen skåret (med store kniver) for å presse mysa (laktose, vann og myseprotein) ut av osten.


Osten er skåret og her flyter osteterningene rundt i mysa (Ja, den er faktisk grønn-gul!) Det røres kontinuerlig for å få myse ut av osten.
Ostemasse og myse tappes ut av ystekaret og over i et forpressingskar. Mysa renner rett gjennom og blir liggende i bunnen av karet, mens ostemasse blir igjen i silen.
Ved hjelp av trykk presses enda mer myse ut av osten.

Etter 15 min med forpressing ser osten slik ut! Nokså kornete og nokså blaut!

Osten has i osteformene og er klar for pressing! Ser ut som cottage cheese, vel? Stemmer bra det, cottage cheese er en ferskost og lages på denne måten! Minus pressinga, da!

Pressing! Her står osten i en 1 time og 15 min med et trykk på ca 2 bar. Etter pressing legges ostene i saltlake.

Etter på ha overnattet i saltlake ser altså osten slik ut! Denne osten er ganske nøyaktig 24 timer gammel. Ferdig, tror du? Neida, denne osten skal nå lagres og er ferdig i månedskifte januar/februar!

For dere som måtte lure, er dette oster av Gouda type, de er altså nokså nære slektninger av Norvegia og Synnøve Gulost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar