Torsdag 26.11 satte 18 meieriteknologistudenter seg på flyet med kurs for Sola! 4 ulike meierier, et sentrallager, en meieritomt (!) og Måltides hus skulle besøkes, og jammen ta rakk vi ikke en skikkelig julemiddag og barbesøk i løpet av 2 dager!
Første post på programmet etter ankomst Sola, var besøk på Måltidets hus, som ligger campus til Universitetet i Stavanger. Her er ulike forskergrupper, gastronomisk institutt samt forsknings- og utviklingsavdelinger fra næringsmiddelindustrien samlet, og vi fikk se et splitter nytt bygg med tilsvarende fasiliteter.
Deretter gikk turen til Klepp, der vi besøktet Tine Meirier Sør (TMS) avd Kleppe. Her produserer de Brelett, og for en som har vært borti margarin før, var det selvfølgelig kjempeinteressant! Enda mer gøy var det et meierisjefen og kvalitetssjefen var relativt nyutdannede og har samme utdannelse som vi er i ferd med å ta!
På Klepp stasjon ligger Tines sentrallager. Ut fra navnet kan man jo bli fristet til å tro at dette kun er et lager, men den gang ei! Det er nemlig her de skiver, rasper og deler opp osten som produseres andre steder. Her var dem strenge på fotograferinga, men på lageret dristet jeg meg til å ta bilder! Her måtte vi gå med refleksvest for å ikke bli påkjørt av truck (!), faktisk.
Torsdagens siste bedriftsbesøk var på Vikeså. Bussen fraktes oss innover i Rogaland, og klokka var 16 da vi kom fram. Det var en gjen trøtte tryner som ankom Vikeså, men heldigvis møtte vi på noen engasjerte typer, og besøket ble fort dagens høydepunkt!
På dette meieriet blir det produsert Mozarella og Cheddar, dette er ysteprosesser som skiller seg fra vanlig ysting av Norveiga og Jarlsberg, for eksemple saltes ostesmassen direkte i Mozarella og Cheddar, mens andre oste ligger i saltlake. I tillegg skal det ikke være hull i Mozarellla og Cheddar, så her brukes en annen syrekultur enn i Norveiga.
Her er ostekornene som etter hvert skal bli Mozarella!
Vi nærmer oss en sammenhengende ostemasse...
Vi nærmer oss en sammenhengende ostemasse...
Artig for ungene! Dette er faktisk Mozarellaost! Som dere ser er den veldig elastisk, den kunne strekkes og strekkes. Selvfølgelig har vi gullende rene hender, de har til og med vært innom klorbad før vi fikk leke med osten!
Rykenden fersk Mozarella!
Rykenden fersk Mozarella!
Matvitere på tur!
Smaking av Cheddar. Osten nærmest kamera er tilsatt farge (slik de gjerne gjør i Storbritania). Denne typen ost brukes mye på burgere, men smaker helt likt den bleke osten i bakgrunnen.
Fredagen begynte altfor tidlig, så under første meieribesøk var det mye trøtte tryner, særlig blant oss som var sist i seng, og først opp! Vi besøkte meieriet på Voll, der de lager firkantet Norveigia og Jarlsberg, samt Tine smør og prim (til og med for Synnøve Finden!).
etDet ser ut som spagetti, men det er smør! Dette er nemlig rett og slett en smørkanon!
Nylaget smør på vei til pakking!
Pakkemaskiner er facinerende!
Pakket firkantede oster som muligens ender opp som skivet ost, raspet eller på frokostbordet ditt som vanlig 1kgs ost!
Her blir ostekorn til ost! Når mysa og ostekorn er tilfredsstillende skilt, og osten har fått den ettervarming og røringa den trengere, "skytes" den fra beholderne og ned i ferdige former.
Helt fersk ost! Nettopp forlatt maskinen og på vei til pressing.
Morsomt! Kunne nemlig vært veldig fristende å klatre inn i en vaskemaskin i drift.. Det skal legges til at denne vaskemaskinen vasker osteformene (som rommer 10kgs ost), og dermed holder en fryktelig høy temperatur..
Helt fersk ost! Nettopp forlatt maskinen og på vei til pressing.
Morsomt! Kunne nemlig vært veldig fristende å klatre inn i en vaskemaskin i drift.. Det skal legges til at denne vaskemaskinen vasker osteformene (som rommer 10kgs ost), og dermed holder en fryktelig høy temperatur..
Småtrøtte studenter etter omvisning på Voll. Da kommer Sjokomelk godt med!
Så bar turen videre til Nærbø, hvor de blant annet lager runde oster (ostehjul) av Norveigia, Jarlsberg og Sveitserost. I tillegg lages det smørolje som brukes til Brelettproduksjon.
Så bar turen videre til Nærbø, hvor de blant annet lager runde oster (ostehjul) av Norveigia, Jarlsberg og Sveitserost. I tillegg lages det smørolje som brukes til Brelettproduksjon.
Fersk, rund ost (av ukjent type), ferdig presset og på vei til saltlake.
Ferdig vokset Sveitserost på vei til gjæringsbu og modningslager.
Tine skal ha for sine strenge hygieneregler! Professor Roger måtte til og med bruke skjeggbind! (Og så dermed litt ut som en julenisse med løsskjegg på avtand!)
På Nærbø tørker dem mysepulver (rester fra osteproduksjonen), og vi fikk den store (?) æra å ta turen opp på toppen av tørka! Her var det fryktelig varmt og nokså langt ned.. Men vi så ganske mye av Jæren ut av fryktelig skitne vinduer, da!
Siste post på programmet før retur til Østlandet, var besøk på tomta i der Tine skal bygge nytt meieri. Her ligger det et svært gartneri (se bilde) på ikke mindre enn 70 mål! I det 450 meter lange bygget skal Miljøgartneriet dyrke tomater og snackspaprika, og det skal de gjøre ved å utnytte varme og CO2 produsert på meieriet, som skal bygges like ved. Genialt prosjekt, bare synd at vi var så slitne når vi kom dit!
Inntrykkene er mange etter en såpass intensiv tur, men for en tur det var! Vi ble tatt kjempegodt i mot alle plasser, og Tine hadde laget et supert opplegg. Her skal det legges til at de sponset alt fra fly, mat, hotell, buss og stilte med egen guide! Snakk om luksus!
Selv om turen var vellykket, hang det noe vemodig over hele opplegget. Det er nemlig sånn at når det nye meierier i Kviamarka i Hå kommune står klart, skal meieriene på Klepp, Voll, Vikeså og Nærbø legges ned! I tillegg har Tine planer om å slutte med Cheddarproduksjonen når dette skjer!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar