Siste praktiske øvelse i faget meieriteknologi var koking av prim. Totalt ble det 200 kg (!) prim, type mager og helfet, lys og mørk. Primen ble kokt i såkalte brunostkjeler (omtrent samme prinsipp, men mer vann i prim enn i brunost), som vises på bilde under.
Siv Berit sjekker at primkokinga går riktig for seg!
Først ble myse (resten av melka etter osteproduksjon) og melk/fløte kokt inn til riktig tørrstoff, det vil si at vannet fordampet. Så tilsatte vi sukker, som vist på bilde under.
Sukker må til!
Etter tilsetning av sukker, tappet vi av den lyse primen. Ca 50 kg ble tatt ut av gryta.
Primen ble helt over i en pakkemaskin med kjøling. Her ble primen nedkjølt og tappet over i beger, yoghurtbeger faktisk!
Arnold tapper prim!
Etter at primen var ferdig, gjorde vi forskjellige analyser, blant annet ble tørrstoffinnhold og pH kontrollert. Også fettinnholde i de to ulike primtypene ble kontrollert.
Dagen etter selve produksjonene ble primen testes sensorisk, det vil si vi vurderte farge, konsistens, lukt og smak! Dette er selvfølgelig det beste med hele øvelsen, for her får vi smake på det vi har laget!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar