søndag 29. november 2009

Jæren, baby!

Torsdag 26.11 satte 18 meieriteknologistudenter seg på flyet med kurs for Sola! 4 ulike meierier, et sentrallager, en meieritomt (!) og Måltides hus skulle besøkes, og jammen ta rakk vi ikke en skikkelig julemiddag og barbesøk i løpet av 2 dager!
Første post på programmet etter ankomst Sola, var besøk på Måltidets hus, som ligger campus til Universitetet i Stavanger. Her er ulike forskergrupper, gastronomisk institutt samt forsknings- og utviklingsavdelinger fra næringsmiddelindustrien samlet, og vi fikk se et splitter nytt bygg med tilsvarende fasiliteter.
Deretter gikk turen til Klepp, der vi besøktet Tine Meirier Sør (TMS) avd Kleppe. Her produserer de Brelett, og for en som har vært borti margarin før, var det selvfølgelig kjempeinteressant! Enda mer gøy var det et meierisjefen og kvalitetssjefen var relativt nyutdannede og har samme utdannelse som vi er i ferd med å ta!
På Klepp stasjon ligger Tines sentrallager. Ut fra navnet kan man jo bli fristet til å tro at dette kun er et lager, men den gang ei! Det er nemlig her de skiver, rasper og deler opp osten som produseres andre steder. Her var dem strenge på fotograferinga, men på lageret dristet jeg meg til å ta bilder! Her måtte vi gå med refleksvest for å ikke bli påkjørt av truck (!), faktisk.
Barnehagen på tur!

Torsdagens siste bedriftsbesøk var på Vikeså. Bussen fraktes oss innover i Rogaland, og klokka var 16 da vi kom fram. Det var en gjen trøtte tryner som ankom Vikeså, men heldigvis møtte vi på noen engasjerte typer, og besøket ble fort dagens høydepunkt!

På dette meieriet blir det produsert Mozarella og Cheddar, dette er ysteprosesser som skiller seg fra vanlig ysting av Norveiga og Jarlsberg, for eksemple saltes ostesmassen direkte i Mozarella og Cheddar, mens andre oste ligger i saltlake. I tillegg skal det ikke være hull i Mozarellla og Cheddar, så her brukes en annen syrekultur enn i Norveiga.



Her er ostekornene som etter hvert skal bli Mozarella!


Vi nærmer oss en sammenhengende ostemasse...



Artig for ungene! Dette er faktisk Mozarellaost! Som dere ser er den veldig elastisk, den kunne strekkes og strekkes. Selvfølgelig har vi gullende rene hender, de har til og med vært innom klorbad før vi fikk leke med osten!





Rykenden fersk Mozarella!




Matvitere på tur!






Smaking av Cheddar. Osten nærmest kamera er tilsatt farge (slik de gjerne gjør i Storbritania). Denne typen ost brukes mye på burgere, men smaker helt likt den bleke osten i bakgrunnen.


Glade studenter på tur! Her har spist en bedre julemiddag (på Tines regning) og tatt plass i baren på hotellet på Bryne. Helt om dagen, helt om natta!
Fredagen begynte altfor tidlig, så under første meieribesøk var det mye trøtte tryner, særlig blant oss som var sist i seng, og først opp! Vi besøkte meieriet på Voll, der de lager firkantet Norveigia og Jarlsberg, samt Tine smør og prim (til og med for Synnøve Finden!).

etDet ser ut som spagetti, men det er smør! Dette er nemlig rett og slett en smørkanon!


Nylaget smør på vei til pakking!

Pakkemaskiner er facinerende!


Pakket firkantede oster som muligens ender opp som skivet ost, raspet eller på frokostbordet ditt som vanlig 1kgs ost!


Her blir ostekorn til ost! Når mysa og ostekorn er tilfredsstillende skilt, og osten har fått den ettervarming og røringa den trengere, "skytes" den fra beholderne og ned i ferdige former.




Helt fersk ost! Nettopp forlatt maskinen og på vei til pressing.



Morsomt! Kunne nemlig vært veldig fristende å klatre inn i en vaskemaskin i drift.. Det skal legges til at denne vaskemaskinen vasker osteformene (som rommer 10kgs ost), og dermed holder en fryktelig høy temperatur..


Småtrøtte studenter etter omvisning på Voll. Da kommer Sjokomelk godt med!




Så bar turen videre til Nærbø, hvor de blant annet lager runde oster (ostehjul) av Norveigia, Jarlsberg og Sveitserost. I tillegg lages det smørolje som brukes til Brelettproduksjon.

Fersk, rund ost (av ukjent type), ferdig presset og på vei til saltlake.

Ferdig vokset Sveitserost på vei til gjæringsbu og modningslager.

Jarlsberg i lange baner!

Tine skal ha for sine strenge hygieneregler! Professor Roger måtte til og med bruke skjeggbind! (Og så dermed litt ut som en julenisse med løsskjegg på avtand!)


På Nærbø tørker dem mysepulver (rester fra osteproduksjonen), og vi fikk den store (?) æra å ta turen opp på toppen av tørka! Her var det fryktelig varmt og nokså langt ned.. Men vi så ganske mye av Jæren ut av fryktelig skitne vinduer, da!

Siste post på programmet før retur til Østlandet, var besøk på tomta i der Tine skal bygge nytt meieri. Her ligger det et svært gartneri (se bilde) på ikke mindre enn 70 mål! I det 450 meter lange bygget skal Miljøgartneriet dyrke tomater og snackspaprika, og det skal de gjøre ved å utnytte varme og CO2 produsert på meieriet, som skal bygges like ved. Genialt prosjekt, bare synd at vi var så slitne når vi kom dit!
Inntrykkene er mange etter en såpass intensiv tur, men for en tur det var! Vi ble tatt kjempegodt i mot alle plasser, og Tine hadde laget et supert opplegg. Her skal det legges til at de sponset alt fra fly, mat, hotell, buss og stilte med egen guide! Snakk om luksus!
Selv om turen var vellykket, hang det noe vemodig over hele opplegget. Det er nemlig sånn at når det nye meierier i Kviamarka i Hå kommune står klart, skal meieriene på Klepp, Voll, Vikeså og Nærbø legges ned! I tillegg har Tine planer om å slutte med Cheddarproduksjonen når dette skjer!
























Prim

Siste praktiske øvelse i faget meieriteknologi var koking av prim. Totalt ble det 200 kg (!) prim, type mager og helfet, lys og mørk. Primen ble kokt i såkalte brunostkjeler (omtrent samme prinsipp, men mer vann i prim enn i brunost), som vises på bilde under.

Siv Berit sjekker at primkokinga går riktig for seg!
Først ble myse (resten av melka etter osteproduksjon) og melk/fløte kokt inn til riktig tørrstoff, det vil si at vannet fordampet. Så tilsatte vi sukker, som vist på bilde under.

Sukker må til!
Etter tilsetning av sukker, tappet vi av den lyse primen. Ca 50 kg ble tatt ut av gryta.

Lys prim tappes ut av gryta. Under nedkjøling og tapping ble primen betydelig lysere.
Primen ble helt over i en pakkemaskin med kjøling. Her ble primen nedkjølt og tappet over i beger, yoghurtbeger faktisk!

Arnold tapper prim!
Etter at primen var ferdig, gjorde vi forskjellige analyser, blant annet ble tørrstoffinnhold og pH kontrollert. Også fettinnholde i de to ulike primtypene ble kontrollert.


Fettanalyse etter Gerbermetoden! Svovelsyre er passe livsfarlig, her trengs verneutstyr!


Dagen etter selve produksjonene ble primen testes sensorisk, det vil si vi vurderte farge, konsistens, lukt og smak! Dette er selvfølgelig det beste med hele øvelsen, for her får vi smake på det vi har laget!

Mørk prim, tappet ved høy temperatur versus lys prim, tappet ved ca 37 grader. Den mørke primen har et crispy lag på toppen, dette er rett og slett store krystaller av laktose (melkesukker). For å unngå dette, kjøles primen ned før den tappes. Den lyse primen har glatt og fin konsistens, den mørke var sandete og fæl!















fredag 27. november 2009

Helt om natta, helt om dagen?

Jeg har vært på klassetur til Jæren! To kjempelange og innholdsrike dager, det tar på å være på tur! Sist i seng og først opp, slik skal det være ;) Kjempefin tur, men utrolig godt å flate ut på sofaen hjemme! Så nå inntar jeg horisontalen, kommer tilbake med bilder etterhvert!

onsdag 25. november 2009

Flere julegaveønsker

Utrolig hva man kan komme til å tenke på når man egentlig skal skrive eksamensoppgave! Jeg har kommet på flere ting jeg ønsker meg til jul!
- Polar pulsklokke
- Hodelykt
- Refleksvest

Bøker:
- Barndommens leker
- Barndommens jul
- Barndommens godteri

"Nattønske" av Anne B. Ragde
"Vidunderbarn" av Roy Jacobsen
"Hundre år" av Herbjørg Wassmo
"Den urolige mannen" av Henning Mankel
"Totem" av Knut Fallbakken
"Ildens øye" av Jorun Thørring
"Politi og røver" av Kjetil Stensvik Østli

tirsdag 24. november 2009

Hjemmeeksamen

Da var første eksamen kommet. Heldigvis er det en hjemmeeksamen, og det er enda 13 dager til den skal være ferdig. Eksamen er i faget proteiner, polysakkarider og fett/olje; struktur og funksjonalitet (puh!) og oppgaven går ut på at jeg skal lage en "Sjoko Gel pudding" med "Frisk saus". Puddingen skal ha høy gelstyrke og sause lav viskositet. For å få til dette kan jeg velge mellom polysakkaridene pektin og stivelse, risprotein eller kasein (fra melk) samt velge vegetabilsk eller animalsk fett/olje.

Selvfølgelig skal alle valg begrunnes, og opprinnelse, struktur og funksjonalitet beskrives.. Alt dette + forside, innholdsfortegnelse, kilder og figurer skal kokes ned til maks 20 sider og leveres senest mandag 7. desember.

Så da får dere ha meg unnskylt, det er bare å gjøre som mannen i Postenreklamen sier: Man må bare hoppe seg i det!

fredag 20. november 2009

Nerdefredag

Ingenting er som å avslutte uka med en nerdefredag! Men hva er en nerdefreda? Vel, det begynner med at du står opp mye tidligere enn du må, så fortsetter det med altfor mye fornuftige sysler og altfor lite ufornuftig fjas.


Så i dag sto jeg opp tidlig, tok en nokså lang løpetur i yr og vind, dusjet, dro på skolen, analyserte prim, kjørte hjem og dro rett på jobb. Etter jobb gikk jeg de drøye 4 km hjem, og her ligger jeg og skriver rapport, seint på fredagskvelden! Man, jeg er fornuftig! Ingen tvil om at eksamensperioden nærmer seg med stormskritt...


Til mitt forsvar kan det nevnes at Henrik ikke er hjemme i kveld, og at jeg syns X- faktor er litt for kjedelig til bare å se på . Må se og surfe evt se og lese avisa :)


I morgen er det håndballørdag, jippi! Først 3 timers dugnad i sekreteriatet, så toppkamp i kvinnenes 6. divisjon, avdeling 1! Wuhu!

Bildet har strengt tatt ikke noe som helst med innlegget å gjøre, men måtte bare ta det med. Kjører du SUV trenger du nemlig ikke å innrette deg etter vanlige trafikk- og parkeringsregler! Fine lukeparkeringa...

torsdag 19. november 2009

Mammahelg

Jeg har hatt mammabesøk, og gjett om det var koselig!

En langhelg uten skolearbeid og jobbing, men med masse shopping og kafébesøk, det blir ikke bedre :)

Mamma kom nedover allerede forrige torsdag, og etter 3,5 år på UMB på Ås fikk jeg endelig vist fram studiestedet. Ås er kjempefint og absolutt noe å vise fram!

Fredag var vi på skikkelig harrytur, med Systembolagtur og det hele. Det måtte til, jeg hadde jo tross alt invitert moren til Henrik på skikkelig jentekveld! Vin og god mat var ingen dårlig kombinasjon den fredagen heller!

Etter en lang shoppingslørdag avsluttet vi dagen med pinnekjøtt. Egentlig er jeg imot å drive å spise julemat i november, men siden jeg ikke skal hjem før fjerde juledag måtte det gå bra! Og gjett om det var godt, pinnekjøtt er julemat nummer 1 for meg. Etter å ha brukt mye av lørdagen til å lete etter julegaver, passet det perfekt med pinnekjøtt!

Søndag dro mamma nordover igjen, så etter en kjempefin helg ønsker jeg meg flere mammahelger!

onsdag 18. november 2009

Det nærmer seg..


..jul! Jul er fantastisk og jeg gleder meg som en liten unge hvert år!


Julebakst

Jeg har etter hvert blitt en nokså erfaren julebaker (relativt sett, da), og er nå i full gang med å planlegge årets julebakst! Hvert år har jeg noen oppskrifter som er bankers, og noen nye som må prøves.. Og i jakten på den perfekte pepperkakeoppskriften, må jo en ny prøves hvert år!


I år er jeg helt sikker på at det blir

-Risboller

-Smultringer

-Kakemenn

-Julebrød


Disse har på en måte blitt tradisjon, så her føler jeg meg pliktet til å følge i samme spor i år også.

I tillegg vurderer jeg ingefærnøtter opp mot peppernøtter.. Baker alltid peppernøtter, men det hadde jo vært gøy å prøve noe nytt! I tillegg MÅ jeg bake sandkaker, har tross alt kjøpt meg helt nye sandkakeformer! Også lurer jeg litt på havremakroner, det hørtes så godt ut..


Pepperkaker er egentlig en selvfølge, men Henrik ønsker seg sirupsnipper. Begge deler er uaktuelt, og i fjor slåss jeg fælt med de sirupsnippene (som atpåtil ble altfor store og altfor tykke..) Men øvelse gjør mester, hva?


Jeg har selvfølgelig ikke tenkt å spise alt dette selv, så de som ønsker seg julekaker til jul må bare si ifra! Også de som måtte ha spesielle ønsker ;-)


Julegaver

Jeg er skikkelig godt i gang med julegavene i år, og gjett om det er deilig! Satser på minst mulig stressshopping i rett før jul. Folk er litt treige til å komme med ønsker, så derfor har jeg tenkt å komme med mine (delvis våre, da!)


I år ønsker jeg meg

- Gore Tex joggesko

- Gore Tex bukse (type overtrekksbukse..)

- Ludvig pysjamasbukse

- Ny mobiltelefon

- Marimekko puter

- Stekepanne (gjerne med lokk)

- Glass i serien Venise Saphir

- Dype tallerkener (ikke vanlig dype tallerkener, men slike som passer godt til wok, pasta, salat og lignende)

- Astrid Lindgrens samlede verker på DVD (en svær boks med 20 dvd)
- Kari Traa superundertøy
- Ullklær! (trøyer, longs, sokker osv)
- Solan Filttøfler
- Bergans lue
- Nyeste boka til Henning Mankel
- Frustrerte fruer sesong 4 og 5
- The Simpsons sesong 1-12
- Sex og singelliv DVDboks
- Freia kakaokopper
- Ekstern harddisk
- Øreplugger (til iPod)










Bøker,lydbøker, filmer og gavekort på sportsbutikker står alltid på lista! Veldig kjekt med fuktighetskrem og lignende.





Ha en fortsatt fin november, nå nærmer det seg advent, endelig!

tirsdag 3. november 2009

Mummi!

Jeg er mer eller mindre gal etter Mummikopper! Det hele begynte med at jeg kunne velge Mummikopp som premie for å svare på spørreundersøkelser på nettet, så ble Henrik blodgiver (også Mummikopp som premie) og i tillegg er det en Ittala outlet rett over svenskegrensa.

I dag har jeg kjøpt mummikopp nr 23, julekoppen for 2009! Kjempefin, selvfølgelig :)

Årets julekopp!

I tillegg har jeg kjøpt 4 Mummiglass. Disse har jeg lenge hatt lyst på, så når de var på tilbud til 29,- stk var det bare å slå til!


Fine, hva?


Kanskje unødvendig å nevne, men bortsett fra de 23 mummikoppene og de 4 mummiglassene har jeg tre ulike mummibokser (til kaffe, te og krydder), 2 mummiskåler og selvfølgelig mummipepperkakeform! Og faktisk mummikjøkkenklut!

Tips angående mummistæsj mottas med takk!!

mandag 2. november 2009

Verdens beste boller!


Få ting slår nybakte boller, men boller og boller er to forskjellige ting! Jeg har funnet et tilnærmet perfekt oppskrift, og deler selvfølgelig med dere!


200 g margarin

7 dl melk

50 g gjær

3 dl sukker

2 ts kardemomme

1 ts bakepulver

ca 1, 4 kg hvetemel

1 egg til pensling (kan sløyfes)


Bland det tørre, smelt margarin, tilsett melka og varm til ca 37 grader.

Hell væska i det tørre og elt godt! La gjerne deigen være litt løs, da hever den bedre. Hold igjen litt på melet!!

Dekk med lokk eller plastfolie og sett til heving i 40- 60 min (jo lengre, jo bedre!).


Elt deigen, rull ut boller og etterhev disse i 30- 45 min.

Stekes på 225 grader i 12- 15 min.


Bollen blir superluftige og holder seg ferske i både to og tre dager, så her er det bare å hive seg i bakinga!

søndag 1. november 2009

Ysting!

Som de meieriteknologene noen av oss kanskje skal bli, må vi selvfølgelig kunne yste! Og for dere som er ukjent med meieriterminologien; det betyr å lage ost! Torsdag i forrige uke var vi på plass i skolens pilotanlegg for å produsere ost, i løpet av dagen hadde 19 studenter forbrukt 1200 liter melk (med en fettprosent på 2,7 %). Ut av dette skal det rundt regnet bli 120 kg ost. Mye det, tenker du? Vel, med et utbytte på kun 10 % er det ikke det!
Hygiene- og kvalitetskontroll er viktig! Her henter Kathrine ut en prøve (med nyklora hender, selvsagt!) av ystemelka som vi kontrollorer bakterietallet i.

Løpet (som er ensymet som gjør at melka stivner (koagulerer)) er tilsatt og etter 30 min ser det slik ut! Helt utrolig va 75 ml enzym kan gjøre med 300 l melk i løpet av en halvtime! Her sjekker vi om gelen (melka som skal bli til ost) er fast nok! Det var den, så da blir hele gelen skåret (med store kniver) for å presse mysa (laktose, vann og myseprotein) ut av osten.


Osten er skåret og her flyter osteterningene rundt i mysa (Ja, den er faktisk grønn-gul!) Det røres kontinuerlig for å få myse ut av osten.
Ostemasse og myse tappes ut av ystekaret og over i et forpressingskar. Mysa renner rett gjennom og blir liggende i bunnen av karet, mens ostemasse blir igjen i silen.
Ved hjelp av trykk presses enda mer myse ut av osten.

Etter 15 min med forpressing ser osten slik ut! Nokså kornete og nokså blaut!

Osten has i osteformene og er klar for pressing! Ser ut som cottage cheese, vel? Stemmer bra det, cottage cheese er en ferskost og lages på denne måten! Minus pressinga, da!

Pressing! Her står osten i en 1 time og 15 min med et trykk på ca 2 bar. Etter pressing legges ostene i saltlake.

Etter på ha overnattet i saltlake ser altså osten slik ut! Denne osten er ganske nøyaktig 24 timer gammel. Ferdig, tror du? Neida, denne osten skal nå lagres og er ferdig i månedskifte januar/februar!

For dere som måtte lure, er dette oster av Gouda type, de er altså nokså nære slektninger av Norvegia og Synnøve Gulost.

Tap og vinn med samme sinn?

Haha! Det er bare tull... Etter å ha gått på sesongens første tap kjennes det absolutt ikke sånn ut! En ting er å tape for et godt lag, noe helt annet er å tape for at vi spiller RÆVA!

I dag kom årets første tap etter en stort sett ganske dårlig kamp. Uten all verdens av forutsetninger, burde vi likevel ha gjort det betydelig bedre, 1-8 ER en ekstremt dårlig start.. Det er vanskelig å vinne håndballkamper når en kun scorer 7 mål i løpet av 1. omgang (særlig når det renner inn 14 andre veien..). Dagens kamp var en slik kamp der det stadig vekk går litt stang ut; det skytes rett på keeper (eller i stanga) og jeg som keeper hopper opp og SPARKER ballen i mål (jada, den hadde gått inn uansett!). Marginene var slett ikke på vår side!

Tapet skal nå fortrenges, vi er fryktelig mye bedre enn dette!
Og for dere som måtte lure; det ble 21-28 til slutt...