torsdag 20. august 2009

Fermenteringsmikrobiologi

Som den nerden jeg er, må jeg jo blogge litt om hva jeg driver med på skolen om dagen! Fermenteringsmikrobiologi handler om bruk av bakterier og sopp (mugg og gjær) til produkter som surmelk, yoghurt, ost, salami, brød, øl, vil også videre.. Faget består naturlig nok av en del laboratoriearbeid, og vi har to øvelser gående samtidig. Den ene øvelsen handler om å identifisere en kultur av melkesyrebakterier. Det vil si at ved hjelp av ulike tester, skal vi prøve å komme fra til hva slags bakterie det er!

Parallelt med dette undersøker vi mugg og gjær, hvordan de vokser og hvor mye etanol (alkohol) og sitronsyre de produserer. Dette er viktige produkter i næringsmiddelindustien! ;-)

Dette er bilder tatt gjennom mikroskop! Ganske fantastisk, hva?? Både bildet over og under er mugg, og de trådene dere ser er det samme som det "håret" man kan se på mat som har stått litt lenge i kjøleskapet.. Disse kalles sporer, og vi har farget dem lilla for å se dem tydeligere i mikroskopet, vanligvis er fargen mye mer nøytral.








Dette er resultatet av en bit av osten Norzola (blåmuggost) har fått ligget og godgjort seg på an agarskål i romtemperatur en drøy uke. Ikke særlig delikat! Denne typen mugg er ikke skadelig, den er vanlig å bruke i blåmuggoster. For spesielt interesserte kan det nevnes at den kalles Penicillinum Rouqeforti. Og det har selvfølgeli noe med osten Rouqefort å gjøre!




I jakten på den ukjente melkesyrebakterien, prøver vi her å finne ut om kulturen klarer å bryte ned citrat.. Etter å ha tilsatt X-gal på petriskålene med bakterierkolonier, ble de blå! Veldig fancy, men noe særlig klokere ble vi egentlig ikke...














Parallelt med dette undersøker vi mugg og gjær, hvordan de vokser og hvor mye etanol (alkohol) og sitronsyre de produserer. Dette er viktige produkter i næringsmiddelindustien! ;-)












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar