fredag 12. juni 2009

Andre uka i sommerjobben


Da er uke nummer to som labrotte på Mills unnagjort, og jeg er fremdeles strålende fornøyd!Kollega Hege sjekker konsistensen på flytende Melange. Samtidig sjekkes emballasje, farge og lignende. På bilde til høyre vurderes farge og konsistens på vanlig Melange.
Underveis i skiftet tas det ut prøver fra alle produksjonslinjer som er i drift som lagres kjølig et døgn. Prøvene vurderes da med hensyn på konsistens og utseende, og på bilde er det smøretest av Soft Light, gråpapiret skal illustrere brød! De to prøvene nederst til venstre har ikke like god kvalitet som de tre andre prøvene.

Denne uka har jeg jobbet ettermiddag på driftslabben, og har fått skikkelig dreisen på det meste av analyser!

Saltinnhold er viktig i margarin, og for å kontrollere å sjekke det titreres det med sølvnitrat (AgNO3). Dette gjøres med titratoren på bildet, og prosent salt (NaCl) kommer som automatisk. Ganske enkelt, altså, det eneste en trenger å gjøre er å veie ut mengde fett, tilsette litt vann og varme det opp før glasset plasseres i titratoren. Vi har også en manuell titrator (riktig nok litt mer high-tech en utstyret på labben på UMB..), så jeg har prøvd det og :-)







Før oppstarten av produksjon av nye produkter kan starte, analyserer vi prøvene for vanninnhold, saltinnhold, pH og fettsyresammensetning samt sensoriske kriterier. Det er gitte verdier for de ulike produktene, og disse må holdes for at produksjonen skal godkjennes. På bilde gjennomføres analyse av vanninnhold, som rett og slett går ut på at fettet varmes opp slik at vannet fordamper. I tillegg til oppstartsprøver, tas det prøver til faste tidspunkt, 2- 3 ganger per skift og døgnprøver dersom produksjonen av et enkelt produkt går lengre enn et døgn.


Dette er et refraktometer, som i denne sammenhengen gir et bilde på fettsyresammensetningen(umetta vs metta fett).- Jo høyere verdi, jo mer mettet fett.
Neste uke bærer det til hovedlabben der jeg skal drive med steketester og mikrobiologiske prøver, det blir gøy!!

2 kommentarer:

  1. Jobben din virker jo veldig spennande og relevant :) Kva skal du gjere til hausten?

    SvarSlett
  2. Jeg begynner på master'n til høsten! Så da skal jeg være helt ferdig våren 2011!

    SvarSlett